Нещодавно організація Internet Society офіційно повідомила інформацію про те, що з початку всесвітнього запуску IPv6 (World IPv6 Launch) розгортання нової версії протоколу IP збільшилася на 3000%. Ці дані були опубліковані в звіті The State of IPv6 Deployment 2017.

Ще в 2012 році компанія Гугл представила інформацію про те, що тільки 1% користувачів отримують доступ до необхідних сервісів за допомогою нових IPv6. На сьогоднішній день ця цифра збільшилася до 20%. Що помітно показує прогрес нової технології, яка поступово входить в життя інтернет-спільноти. Про те, яких результатів вже досягли, розповіла організація Internet Society, ISOC.

На даний момент IPv6 охоплює понад 9 млн. доменних імен і 23% мереж. The IPv4 Market Group заявили, що в 2019 році очікується перевищення кількості користувачів IPv6 більше 50%. При цьому цілком можливо зниження користувачів IPv4.

Тому можна виділити ключові моменти використання IPv6:

  • використання IPv6 безсумнівно зростає великими темпами;
  • в 37 країнах світу трафік IPv6 перевищує 5%;
  • більше 25% сайтів з Alexa Top 1000 стали доступні через IPv6;
  • деякі всесвітні організації вже почали поступово відключати протоколи 4-ої версії, наприклад, T-Mobile, Facebook, LinkedIn;
  • деякі великі мережі тепер більшою мірою орієнтовані на IPv6 (RelianceJIO, Verizon Wireless, SkyBroadcasting, XS4ALL).

ПЕРЕВАГИ IPV6.

Відсутність необхідності фрагментування позитивно впливає на швидкість обробки даних. Це також є однією з причин впровадження IPv.6 – він значно знижує навантаження на мережеве обладнання.

Збільшений адресний простір. Завдяки тому, що новий тип адрес складається з 16 байт, їх кількість практично безмежна. А це вирішує проблему нестачі IP адрес.

Адреси IPv.6 мають простий заголовок пакету, тому маршрутизатори можуть швидше їх обробляти, завдяки чому підвищується продуктивність.

Новий протокол має підвищений ступінь безпеки, аутентифікації і конфіденційності.

Кожен користувач може отримати реальну статичну IP-адресу і використовувати її на постійній основі, навіть в разі зміни інтернет-провайдера. При цьому анонімність серфінгу дорівнює нулю. Протокол IPv6 дозволить створити тунель і підтримувати активне з’єднання навіть при дисконнекті, який викликаний діями провайдера.

Мені потрібно терміново переходити на IPv6 чи ні?

На сьогоднішній день більшість пристроїв, які підключаються до мережі Інтернет, не мають сумісності з IPv6. Правда, завдяки технології “подвійного стека” все, що покладається на IPv4, збереже працездатність в майбутньому. Як бачимо термінової необхідності переходити на IPv6 немає, всеж якщо маєте у тому необхідність на сайті цього хостинг провайдера маєте можливість замовити IPv6 усього по 0.1$ за штуку.

Правда, багато фахівців стверджують, що не за горами те майбутнє, коли адреси IPv4 закінчаться, а нові хости, що підключаються до Інтернету, можуть примусово переводитися на IPv6. Тому рано чи пізно Вам варто подбати про перехід на нові IPv6. Які причини цього?

  • неминучість. IPv6 в недалекому майбутньому стане єдиним варіантом підключення нових пристроїв і хостів до Інтернету. Тому необхідно якомога заздалегідь підготуватися до цього і освоїти можливості і особливості нового типу адрес.
  • ефективність. IPv6 спрощує і прискорює передачу даних за рахунок більш ефективної обробки пакетів і відмови від необхідності перевіряти їх цілісність. В результаті цінний робочий час маршрутизатора вивільняється для виконання його безпосередніх завдань. Так фахівці пояснюють переваги IPv6. Наприклад, якщо компанія має велику кількість унікальних IP-адрес, то вона може відмовитися від використання NAT для з’єднання з Інтернетом. Крім того IPv6 практично виключає конфлікти адрес, які характерні для IPv4, і спрощує процеси підключення та обміну даними.
  • безпека. IPv4 не вважають безпечним протоколом. У період їх розробки про захищеність ніхто не замислювався. Але на відміну від старої версії, IPv6 з самого початку був задуманий як захищений протокол. Адреси даного виду мають багато функцій безпеки, в тому числі шифрують трафік і перевіряють цілісність пакетів, реалізуючи для стандартного трафіку Інтернету захист, подібний VPN.

 

Класифікація IPv6 адрес

Всім відомі IPv4 мають два типи класифікацій:

  • Статична адреса, яка була незмінним ідентифікатором;
  • Динамічна, які змінюється при кожному новому підключенні до Інтернету.

Шоста версія представлена ​​тільки в статичному варіанті. Це зроблено через те, що в перспективі кожному пристрою в підмережі будь-якого рівня буде доступна своя унікальна IP-адреса.

 

Всі статичні адреси в свою чергу розділені на три категорії:

  • Мають одиничну прив’язку до мережевого інтерфейсу.
  • Розроблено для груп мережевих оболонок, і призначаються тільки маршрутизаторів. Вони створені для внутрішніх мережевих груп з кількох комп’ютерів.
  • Для групового обміну даними, виділяються регіональним серверам.

 

Розподіл IPv6 відбувається відповідно до цієї класифікації.

На сьогодні Ви вже можете спробувати роботу нових видів адрес IPv6. Наприклад, при замовленні віртуального виділеного сервера замовити додаткові IPv6 і протестувати їх.